PRATEĆI PROGRAM 16. BSV, 06. I 07. DECEMBAR (HYATT REGENCY)

• Prateći program obuhvata 30 različitih događaja, radionica i Master Class predavanja
• Vaučeri za Prateći program se kupuju isključivo unapred. U cenu vaučera je uračunata ulaznica za 16.BSV za taj dan.
• Broj mesta za svaku radionicu je strogo ograničen

U nastavku su programi za koje još uvek možete rezervisati svoje mesto!

Petak

06. decembar 2019.

TERROIR AL LÍMIT – TEROAR DO KRAJA… I JOŠ DALJE ‍ ‍ ‍

Master Class / Ekskluzivna degustacija vina španske vinarije Terroir al Límit
Petak 06. decembar, 13.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina ‍‍

Ovo je priča o autohtonim sortama grožđa na vinovoj lozi staroj između 55 i 100 godina, u visokim vinogradima koji dosežu do 800 m.n.v., ovo je priča o radikalnoj organskoj i biodinamičkoj proizvodnji, o ekstremno kontrolisanim prinosima koji često nisu veći od samo 1.500 kg grožđa po hektaru, o fanatičnom pristupu teroaru, o vinima koja zauvek ostaju u vašem sećanju.

Vinarija Terroir al Limit iz Priorata (Katalonija) u potpunosti opravdava svoje ime, koje je istovremeno i njihova filozofija vina. Vlasnik vinarije, Dominik Huber nju definiše ovim rečima: “Ništa u vinu ne sme da maskira iskonski karakter zemljišta: ni hrast, ni ekstarkcija, ni prevelika zrelost grožđa. Samo čisto voće bogato mineralima dolazi u obzir”.

Svoju fanatičnu posvećenost teroaru i opsednutost burgundskim pristupom zemljištu i vinu, Dominik deli sa svojim mladim i posvećenim timom, na čijem čelu je danas naša Subotičanka, enolog Tatjana Pećerić, koja je studirala u Bordou i Gejzenhajmu.

Izuzetno nam je zadovoljstvo šta će upravo ona predstaviti Terroir al Limit na predstojećem Wine Masters-u 2019 (05. decembra) i držati ovaj Master Class, na kojem ćete imati ekskluzivnu priliku da probate sva vina iz sve tri linije ove fantastične vinarije, koju Robert Parker I Džejms Sakling još od prve berbe ocenjuju izuzetno visokim ocenama:

  • TERROIR HISTÒRIC WHITE 2018 (75% Grenache Blanc, 25% Macabeu; 6 mes. u cementnim tankovima) / ocene 91-92 poena
  • TERROIR HISTÒRIC RED 2018 (75% Grenache, 25% Cariñena; 6 mes. u cementnim tankovima) / 91-92p
  • TERRA DE CUQUES WHITE 2017 (Pedro Ximénez, Muscat d’Alexandria; dve nedelje maceracije; 16 meseci u cementnim tankovima) / 93-94p
  • PEDRA DE GUIX 2016 Pedro Ximénez, Macabeu, Garnatxa Blanca; sorte odležavaju 12 mes. odvojeno u hrastovim bačvama, zatim se kupažiraju i nastavljaju odležavanje zajedno) / 96-97p
  • TERRA DE CUQUES RED 2017 (50% Carignan, 50% Grenache; 18 mesci u hrastovim bačvama) / 93-94p
  • ARBOSSAR 2017 (100% Cariñena sa vinove loze stare 85 god; 18 mes. u hrastovim bačvama) / 95-96p
  • DITS DEL TERRA 2017 (100% Cariñena sa vinove loze stare 87 god; 18 mes. u hrastovim bačvama) / 95-98p
  • LES MANYES 2017 (100% Garnatxa sa vinove loze stare 55 god; 24 mes. u hrastovim bačvama) / 96-100p
  • LES TOSSES 2016 (100% Cariñena sa vinove loze stare 90+ god; 24 mes. u hrastovim bačvama) / 97-98p

Broj mesta je strogo ograničen: 12
Vaučer za radionicu: 4.500 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 06. decembar) ‍

KROZ VINOVU LOZU I MASLINE FELSINE ‍ ‍ ‍

Ekskluzivno predavanje i degustacija vina i maslinovog ulja ‍
Petak 06. decembar, 14.30, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina

Sa izuzetnim ponosom najavljujemo ovaj događaj, koji ne možemo nazvati ni radionicom, ni predavanjem ni degustacijom, jer u goste nam dolazi čovek čije delo je obeležilo italijansku, ali i svetsku vinsku scenu u poslednjih 30 godina.

Đuzepe Macokolin je zaista posebna ličnost, čovek istinski renesansnog znanja, poznavalac umetnosti i književnosti, veliki poštovalac dela našeg Ive Andrića i pasionirani pripovedač o iskonskoj povezanosti čoveka i vina, o vinu kao civilizacijskoj i kulturnoj vrednosti, o vinu koje je način života, način razmišljanja o iskonskim vezama čoveka i prirode, o posvećenosti zemlji i sopstvenim tradicijama i običajima.

Pored vina i neodvojiva od vina, velika Đuzepeova životna pasija je i maslinovo ulje, kojem je posvetio više od dve decenije upornog istraživačkog rada. Nimalo nije čudno da je jedno od Felsininih maslinovih ulja prošle godine proglašeno za ubedljivo najbolje maslinovo ulje Italije. Đuzepe je danas najtraženiji predavač na italijanskim univerzitetima, upravo o kulturnim vrednostima vina i maslinovog ulja i to sa aspektima koje smo pomenuli. Zato je ovo njegovo predavanje u Beogradu za nas lično posebna privilegija, pored svega ostalog i zbog toga što on više ovakva predavanja ne drži više ni na jednom vinskom događaju u svetu. Ovo je njegov lični izraz prijateljstva i posebnog poštovanja prema Srbiji, Beogradu i Beogradskom Salonu Vina.

Naravno, tokom ovog predavanja imaćete priliku da probate njegova čuvena vina FONTALLORO i MAESTRO RARO (svako u sjajnim berbama 2011 i 2016), kao i 4 fantastična Felsinina sortna maslinova ulja, ali… Ovo nije samo predavanje, niti je ovo samo degustacija, ovo nije radionica za one koji žele da na njoj piju vino, ovo je za one koji žele da upijaju jednu veliku i jedinstvenu priču o njemu, priču koje će ispričati jedna od najvećih ličnosti modernog italijanskog i svetskog vinarstva – Đuzepe Macokolin.

Broj mesta je ograničen.
Vaučer za radionicu: 3.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 06. dec)

MAGIJA SANTORINIJA ‍ ‍ ‍

Ekskluzivna degustacija vina vinarije Hatzidakis
Petak, 06. decembar, 16.30, Hyatt Regency 

U svetskim restoranima sa najboljim vinskim kartama danas je gotovo nemoguće da ne pronađete barem jedan Assyrtiko sa Santorinija. Vinarija Hatzidakis je među najzastupljenijima. Njen osnivač Haridimos Hacidakis je na Santoriniju bio poznat pod nadimkom “vinski čarobnjak”. Njegove vizije vina iz jedinstvenih gnezda od vinove loze na podlozi od vulkanske lave pretočene su u vina jedinstvenog karaktera koja nikoga u svetu vina nisu ostavila ravnodušnim. On je bio jedan od najzaslužnijih za to što su se ne samo Santorini, već i Grčka uopšte, na velika vrata vratili na glavnu svetsku vinsku scenu.

Ne propustite priliku da probate fantastična vulkanska vina sa Santorinija na ovoj ekskluzivnoj degustaciji, čija glavna zvezda je bela sorta Assyrtiko – sorta o kojoj se trenutno najviše govori u svetu vina:

Santorini Familia 2018 (Assyrtiko 100%; sa vinove loze stare 15-80 god; 6 meseci na talogu)
Santorini Cuvee No 15 2018 (Assyrtiko 100%; sa vinove loze stare 10-40 god; organska proizvodnja; 8 meseci na talogu)
Santorini Skitali 2017 (Assyrtiko 100%; sa vinove loze stare 40-80 god; 12 meseci na talogu)
Rosette 2018 (Mandilaria 100%; sa vinove loze stare 50-80 god)
Nykteri 2018 (Assyrtiko 100%; noćna berba; u hrastovim bačvama 12 meseci)
Mavrotragano 2016 (Mavrotragano 100%; u hrastovim bačvama 18 meseci)
Vinsanto 2004 (Assyrtiko 80%; Aidani 20%; sa vinove loze stare 100 godina; grožđe osušeno na čokotima; vino je odležavalo 14,5 godina!!!)

Broj mesta je ograničen: 24
Vaučer za radionicu: 3.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 06. decembar)

VODEĆI SVETSKI POZNAVALAC RIZLINGA
SPECIJALAN GOST 16. BEOGRADSKOG SALONA VINA!

Master Class “PLANETA RIZLING”

Petak 06. decembar, 17.30, Hyatt Regency
Trajanje: 90 minuta; predavanje na engleskom

Stjuart Pigot (Stuart Pigott) je, svetski poznati vinski pisac, bliski saradnik legendarnog Hjua Džonsona, autor velikog broja autorskih članaka za vodeće svetske vinske magazina i dokumentarne TV serije o nemačkim vinima (“Weinwunder Germany”), nosilac titule “Riesling Ambassador”, ocenjivač u timu Džejmsa Saklinga i autor nekoliko izuzetno značajnih knjiga o vinu na nemačkom i engleskom jeziku, među kojima je i njegov čuveni bestseler posvećen rizlingu “Best White Wine on Earth (aka Planet Riesling)”.

Njegov Master Class je posvećen višedimenzionalnosti rizlinga i njegovoj poziciji na svetskoj vinskoj sceni, uobličen kroz uzbudljivu degustaciju 13 različitih rizlinga iz Nemačke, Austrije i Alzasa:‍

2018 Riesling Alte Reben Trocken Carl Loewen
2018 7 Terroirs Riesling trocken Gut Hermannsberg
2016 Riesling Classic Hugel & Fils
2015 Engelgarten Marcel Deiss
2014 Riesling Trocken Wittmann
2009 Im Sonnenschein GG Rebholz
2017 Gobelsburger Urgestein Riesling Schloss Gobelsburg
2017 Terrassen Riesling Smaragd Rudi Pichler
2017 Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben Brundlmayer
2014 Rotlack Riesling Kabinett Schloss Johannisberg
2016 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Markus Molitor
2004 Norheimer Kirscheck Riesling Spätlese Dönnhoff
2002 Lorenzhöfer Riesling Auslese Gold Cap

Broj mesta je ograničen: 30
Cena vaučera za radionicu: 7.500 din
(u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 06. decembar)

Više o predavaču:

https://en.wikipedia.org/wiki/Stuart_Pigott
https://www.jamessuckling.com/wine-tasting-reports/riesling-expert-stuart-pigott-joins-jamessuckling-com/
http://www.stuartpigott.de/
https://www.germanwines.de/knowledge/riesling-fellowship/stuart-pigott/
https://www.berlinwineschool.com/stuart
https://www.amazon.com/Stuart-Pigott/e/B0034P7CSQ%3Fref=dbs_a_mng_rwt_scns_share
https://www.goodreads.com/author/list/38421.Stuart_Pigott
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/06/stuart-pigott-generation-riesling-i-salute-you/

VERTIKALA STAROG ZAVETA ‍ ‍ ‍

Ekskluzivna vertikalna degustacija vina vinarije Janko ‍‍
Petak 06. decembar, 17.30, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina

Ikona vinarije Janko iz Smedereva, vino Stari Zavet je jedna od zvezda srpske vinske scene. Ta sjajna “Bordo kupaža” (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc) je punim sjajem zasijala pre pet godina na čuvenom svetskom ocenjivanju Decanter World Wine Awards 2014, kada je, pored zlatne medalje, berba 2011 osvojila i izuzetno zvučno priznanje – “Regionalni Trofej za Centralnu i Istočnu Evropu” za crveno vino u kategoriji iznad 15 funti.

Dugovečna vina kritičari često opisuju kao vina koja su u stanju da dosegnu gotovo “biblijsku starost”. Tu viziju Stari Zavet nosi već u svom imenu. Zato ne propustite ovu ekskluzivnu priliku da na specijalnoj vertikalnoj degustaciji probate Stari Zavet u čak 5 berbi, uključujući i londonskog pobednika, berbu 2011, za koju je tada rečeno da je “projektovano za dugovečnost”:

Stari Zavet 2016
Stari Zavet 2015
Stari Zavet 2013
Stari Zavet 2012
Stari Zavet 2011

Broj mesta je strogo ograničen: 12 ‍
Vaučer za radionicu: 2.500 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 06. decembar) ‍‍

PODERE SAPAIO – “SUPERTOSKANSKA” ELEGANCIJA ‍

Ekskluzivna degustacija vina vinarije Podere Sapaio
Petak 06. decembar, 18.30, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina

Relativno mlada toskanska vinarija iz Bolgerija, prestižnog toskanskog regiona, za neverovatno kratko vreme je zauzela mesto u samom vrhu “supertoskanske” lige. Priča o njima je odjeknula u vinskom svetu pre desetak godina kada je na jednoj degustaciji na slepo njihovo “drugo vino” Volpolo pobedilo čak i neka kultna vina Bolgerija. ‍
Njihovo vodeće vino – Sapaio redovno dobija veoma visoke ocene kod vodećih kritičara i spada među “supertoskanske” favorite Džejmsa Saklinga, koji Sapaio smatra “novim fantastičnim izrazom Bolgerija”. Za to je zaslužan izuzetan teroar njihovih vinograda, smeštenih blizu toskanske obale, između Bibone i Kastanjeto Kardučija, ali i neverovatna pasija vlasnika vinarije Masima Pićinija, kojem u misiji stvaranja vina “sa finesom Bordoa i dušom Toskane” pomaže legendarni toskanski enolog Karlo Ferini.

Za svoja vina, Masimo Pićin kaže: Naša vina – to smo mi. Mi u vinu želimo da izrazimo našu sopstvenu prirodu, naše znanje i naš način razmišljanja. Iza velikog vina je uvek veliki rad ljudi koji ne prihvataju ništa manje od najboljeg”.

Zato, ne propustite ovu izuzetnu priliku da se upoznate sa fantastičnim vinima, koja će vam dočarati svu snagu, eleganciju i dugovečnost jedinstvenog Bolgerija:

Volpolo 2017 – James Suckling 94 poena (Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 15%, Petit Verdot 15%) ‍
Sapaio 2016 – JS 97 (Cabernet Sauvignon 70%, Petit Verdot 20%, Cabernet Franc 10%) ‍
Sapaio 2015 – JS 96 ‍
Sapaio 2009 – JS 94 ‍
Sapaio 2008 – JS 94 ‍

Broj mesta je ograničen: 12 ‍
Vaučer za radionicu: 3.500 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 06. decembar) ‍

Subota

07. decembar 2019.

CALVADOS CHRISTIAN DROUIN – TEČNO ZLATO NORMANDIJE ‍

Ekskluzivna degustacija premijum kalvadosa ‍
Subota 07. decembar, 13.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina ‍

Kuća kalvadosa Christian Drouin iz Normandije je sinonim ovog sjajnog, autentičnog pića, ne samo u Francuskoj već i u čitavom svetu. Kao prestižni brend, oni predstavljaju kalvados iz čuvenog regiona Pays d’Auge u više od 40 zemalja. Kalvados Drouin je nosilac najviših mogućih priznanja za kvalitet, na svim najznačajnijim svetskim ocenjivanjima i sajmovima, dobitnici su i prestižne evropske nagrade Grand Prix za ukupnu proizvodnju, a francusko ministarstvo kulture ih je uvrstilo na svoju listu 100 francuskih proizvođača “najboljih ukusa”.

Christian Drouin još uvek nije prisutan na našem tržištu i zato je Distillery Masters 2019 (07. decembra) zaista sjajna prilika da se upoznate sa kalvadosom na najbolji mogući način, a ova ekskluzivna radionica, koju će voditi ekspert Gijom Ore, vam nudi mogućnost da saznate zaista sve o ovom fantastičnom piću, uživajući u degustaciji koja će vas pretvoriti u pravog ljubitelja ovog “normandijskog zlata”.

To je takođe i sjajna uvertira za Distillery Masters 2019 (ulaznice za DM i 16.BSV su uključene u cenu vaučera za ovu radionicu), koji počinje odmah nakon ove ekskluzivne degustacije:

CALVADOS LA BLANCHE (selekcija autohtonih “cider” jabuka; 2 god. u hrastovim buradima)
LE GIN (30 sorti jabuka, kleka + 7 biljaka)
CALVADOS Sélection (sveži kalvados)
CLAVDOS VSOP (5-12 godina u hrastovim buradima)
CALVADOS X.O. 1990 VINTAGE

Broj mesta je ograničen: 12 ‍
Vaučer za radionicu: 3.000 din (u cenu su uključene ulaznice za Distillery Masters 2019 i 16. BSV – za 07. decembar) ‍‍

NAJBOLJA ITALIJANSKA VINARIJA 2019 – BARONE RICASOLI ‍

Master Class / Ekskluzivna degustacija vina vinarije Barone Ricasoli
Subota 07. decembar, 13.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina

Prestižni italijanski vinski vodič Guida Essenziale ai Vini d’Italia čuvenog eksperta Danijelea Černiljija je nedavno za vinariju godine u Italiji proglasio vinariju Barone Ricasoli Castello di Brolio. U obrazloženju nagrade se. pored konstatacije da se radi o “velikom klasiku toskanskog vinarstva” koji najviši kvalitet dokazuje svake godine, navodi i to da je njihova nova “Crus” serija sanđovezea “prosto neverovatna”. Sa ova tri nova vina u kategoriji Chianti Classico Gran Selezione ova, najstarija italijanska vinarija (i treća na svetu) otvorila je tajni prolaz u novu dimenziju svojih vinograda, koji su na istom mestu već punih 868 godina (od 1141). Nakon više od 10 godina naučnih istraživanja i selekcije sanđovezea sa različitih zemljišnih podloga, Frančesko Rikazoli, predvodnik 32-e generacije ove baronske familije, pronašao je tri parcele sa najsnažnijim izrazom sanđovezea u Brolio vinogradima. Tri nova Crus vina (Colledilà, Roncicone, CeniPrimo) su rođena 2015. i odmah pobrala snažne aplauze vodećih svetskih vinskih kritičara. Berba 2016. je tu novu fantastičnu priču podigla na još viši nivo.

Ne propustite jedinstvenu priliku da na ovoj ekskluzivnoj degustaciji koju vodi lično baron Frančesko Rikazoli probate 5 fantastičnih vina otkrijete suštinu Toskane, Kjanti zone i sanđovezea, kao i da saznate sve o ovoj jedinstvenoj vinariji.

CeniPrimo 2016 (James Suckling 99 poena, Robert Parker 96)
Roncicone 2016 (JS 98, RP 95+)
Colledilà 2016 (JS 97, RP 95)
Castello di Brolio 2015 (JS 95)
Casalferro 2016 (100% Merlot; JS 93)

Broj mesta je ograničen: 24
Vaučer za radionicu: 4.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar)

FANTAZIJA U DEVET BERBI

Ekskluzivna vertikalna degustacija vina vinarije Tonković
Subota 07. decembar, 14.30, Hyatt Regency

Apsolutna posvećenost samo jednoj sorti grožđa je retkost i u svetu vinu, a kod nas tu retku posvećenost pokazuje vinarija Tonković, čija je jedina misija – kadarka. Ta izuzetno zanimljiva sorta ima i vrlo zanimljivu istoriju. Pre više od 300 godina krenula je, sa Velikom seobom Srba ka tadašnjoj Ugarskoj, gde je izgubila početno slovo svog izvornog imena – Skadarka je postala Kadarka. U današnjoj Mađarskoj njeno sedište je Vilanji, a u Srbiji je to Bačka i pre svega vinograd familije Tonković, koja od 2006. u svojoj porodičnoj vinariji sve svoje vreme posvećuje samo kadarki

Tonkovićeva vina su slojevita, elegantna i puna svežine. Ona plene prefinjenim aromatskim tonovima zrelog šumskog voća, trešanja, višanja, šljiva, latica ruža i primamljivim notama voćne čokolade. Ona su takođe autentičan izraz svog podneblja.

Ova ekskluzivna degustacija je izuzetna prilika da upoznate kadarku i to na najbolji mogući način – kroz fantastičnu vertikalu koja obuhvata gotovo čitavu deceniju. Zato – učestvujte na ovoj sjajnoj vertikalnoj degustaciji i podržite autentična domaća vina:

Fantazija Kadarka 2019 (en primeur)
Fantazija Kadarka 2018 (en primeur)
Fantazija Kadarka 2017 (en primeur)
Fantazija Kadarka 2016
Fantazija Kadarka 2015
Fantazija Kadarka 2014
Fantazija Kadarka 2013
Fantazija Kadarka 2012
Fantazija Kadarka 2011 Magnum

Broj mesta je strogo ograničen: 12
Vaučer za radionicu: 2.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar) ‍

SA STARE LOZE NA ČUDESNIM TERASAMA….‍ ‍ ‍ ‍

Master Class / Ekskluzivna degustacija vina vinarije ‍
Subota 07. decembar, 14.30, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina

Vinarija Bründlmayer iz Langenlojsa (Kamptal, Donja Austrija) svoju reputaciju jednog od najboljih svetskih proizvođača belih vina u najvećoj meri duguje svojim impresivnim vinogradima, a pre svih vinogradu Cobinger Hejligenštajn, smeštenom na živopisnim terasama, na južnim i jugozapadnim ekspozicijama (230-345 m.n.v.). To je kolevka njihovog rizlinga na podlozi sačinjenoj od peščara, mineralnih i magmatskih stena, šljunka i fosilizovanih biljaka. Za rizling iz ovog vinograda, sa vinove loze starije od 50 godina (Alte Reben), stručnjaci kažu da je u stanju da dosegne “biblijsku starost”. O tome će vam na ovoj ekskluzivnoj vertikalnoj degustaciji posebno svedočiti dva rizlinga stara po 16 i 18 godina.

Pre rizlinga, imaćete priliku da kroz dubinu od 6 berbi upoznate gruner veltliner – ikonu austrijskog vinogradarstva i vinarstva, sortu čija pikantnost je neuporediva među belim sortama grožđa. Ova vertikalna selekcija grunera sa najstarijih loza na najboljim pozicijama Brundlmajerovih vinograda, preobratiće vas u pravog poklonika ove izuzetne sorte, a njeno finale sa grunerom starim 23 godine će vam ostati u posebnom sećanju:

Grüner Veltliner Kamptal Terrassen 2018
Grüner Veltliner Alte Reben 2017
Grüner Veltliner Alte Reben 2016
Grüner Veltliner Alte Reben 2015 (Magnum)
Grüner Veltliner Alte Reben 2014
Grüner Veltliner Alte Reben 1996
‍‍
Riesling Kamptal Terrassen 2018
Riesling Heiligenstein Alte Reben 2017
Riesling Heiligenstein Alte Reben 2016
Riesling Heiligenstein Alte Reben 2015
Riesling Heiligenstein Alte Reben 2014
Riesling Heiligenstein Alte Reben 2003
Riesling Heiligenstein Alte Reben 2001

Broj mesta je ograničen: 30
Vaučer za radionicu: 4.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar) ‍

LUNGAROTTI – ZASTAVA UMBRIJE ‍ ‍

Ekskluzivna degustacija vina vinarije Lungarotti ‍
Subota 07. decembar, 15.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina ‍‍‍‍

Vinarija Lungarotti je simbol vinarstva u Umbriji. Neverovatna energija jedne familije, dinamičnost i originalnost u svim aspektima vinarstva i vinske kulture je ovaj region, iz opšte percepcije rustičnog vinarstva – prebacio na glavnu svetsku vinsku scenu.

Njihov Rubesco (na latinskom znači: “zarumenelo”) dodao je novu boju i novu dimeziju sanđovezeu, njihov sagrantino iz Montefalka je upečatljiv omaž toj misterioznoj sorti i teroaru Umbrije, a beli greketo (Grechetto) je sa njima doživeo renesansu nakon 2.500 godina postojanja (još od grčkih kolonista).

Vinarija Lungarotti je u potpunosti posvećena organskoj proizvodnji, ali njena glavna odlika je ipak fanatičan dinamizam, koji deluje nezaustavljivo, jer oni gotovo svake godine na tržište izlaze ne samo sa novim idejama, nego čak i sa novim vinogradarskim imanjima, pa ćete tako, tokom ove premijerne degustacije (još nisu na našem tržištu) imati priliku ne samo da upoznate Umbriju, nego i njihove originalne pristupe Kjantiju:

BREZZA UMBRIA ROSATO IGT 2018 (Chardonnay, Pinot Grigio, Grechetto; kriomaceracija)
GRECHETTO UMBRIA IGT 2018 (Grechetto 100%; kratka kriomaceracija; samotok)
STOMENNANO CHIANTI CLASSICO DOCG ( Sangiovese, Colorino; barrique 12 mes. + 6 mes. u boci)
STOMENNANO CHIANTI DOCG (Sangiovese, Merlot, Colorino; kraće odlež. u cementnim tankovima)
MONTEFALCO SAGRANTINO DOCG 2015 (Organic; 100% Sagrantino; barrique 12 mes. + 24 mes. u boci)
RUBESCO RISERVA VIGNA MONTICCHIO ROSSO DI TORGIANO DOCG 2013 (single vineyard Monticchio; 100% Sangiovese; barrique + bačva 12 mes. + 60 mes. u boci)
RUBESCO ROSSO DI TORGIANO DOC 2016 (single vineyard Monticchio; Sangiovese, Colorino; bačva 12. mes. + 12 mes. u boci)

Broj mesta je ograničen: 24 ‍
Vaučer za radionicu: 2.500 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar) ‍‍

TASCA D’ALMERITA – DREVNA SICILIJA ‍

Ekskluzivna degustacija crvenih vina vinarije Tasca d’Almerita ‍
Subota 07. decembar, 16.30, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina ‍

Drevno vinogradarstvo (najstarije u Italiji), drevne sorte grožđa i vulkanska vina – samo to bi već bila dovoljna najava ove ekskluzivne degustacije vina vodeće sicilijanske vinarije Tasca d’Almerita – koju je ove godine čuveni magazin Wine Enthusiast proglasio za “EUROPEAN WINERY OF THE YEAR 2019”! ‍

Tasca je već dugo redovni učesnik Beogradskog Salona Vina i gotovo svake godine vam priređuje specijalne degustacije, uvek sa drugačijim fokusom. Ove godine – to su njihova crvena vina. To su, pre svega, čudesne, drevne sorte grožđa Nero d’Avola i Nerello Mascalese, u različitim izdanjima i iz različitih vinograda.

To su sorte koja vas vode duboko u prošlost, u doba Feničana i Starih Grka, koji su prvi sadili vinovu lozu na ovom vulkanskom ostrvu i južnim obalama Italije. Iako stručnjaci danas Nerello Mascalese (čija svetska popularnost je u neverovatnom usponu) često upoređuju sa nebiolom i burgundskim pino noarom, on je ipak jedinstven i kao pupčanom vrpcom vezan za vulkansko zemljište na Etni. Na ovoj degustaciji vas očekuju dva njegova vina, a Contrada Pianodario – premijerno.

U okviru degustacije 6 različitih vina, zanimljiv prelaz činiće La Monaca, od sorte Syrah, koja na poseban način svedoči o sicilijanskom podneblju, a Nero d’Avola je prikazan u čak tri izdanja, u čijem finalu je prestižni Rosso Del Conte – siciljansko vino sa najvišim svetskim ocenama i priznanjima:

Lamuri 2017
Cygnus 2016
La Monaca 2017
Ghiaia Nera (Etna) 2016
Contrada Pianodario (Etna) 2016
Rosso Del Conte 2015

Broj mesta je strogo ograničen: 12
Vaučer za radionicu: 3.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar) ‍

VELIKA VINA BURGENLANDA

Master Class / Ekskluzivna degustacija vina vinarije Kollwentz
Subota 07. decembar, 17.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina

“Endi Kolvenc je desetobojac među austrijskim vinarijama, sposoban da u najraznovrsnijim disciplinama bude najbolji ili među najboljima u svakoj kategoriji!” (magazin Falstaff)
Ovaj citat iz najuticajnijeg vinskog magazina u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, ima jasnu potvrdu u listi najboljih vina Austrije 2018. Vinarija Kollwentz @weingutkollwentz je u svakoj kategoriji vina (koju proizvodi) ili prva ili među prvima. To istovremeno i jedna od najstarijih austrijskih (i evropskih) vinarija, koja u kontinuitetu vina proizvodi još od 1775. Danas je predvodi harizmatični Endi, tvorac dva “Cru” šardonea (Gloria i Tatschler) koje mnogi svrstavaju među najbolje van Burgundije. Inače, šardone se na padinama planine Lejtagebirge (gde su Kolvencovi vinogradi), prema pisanim podacima, uzgaja tačno od 1150. godine.
Izvan Austrije, Kolvenc je najpoznatiji upravo po njima, a u samoj Austriji na pijedestalu su njegova fantastična crvena vina, čija je suština blaufrankiš (Blaufränkisch). Zato ne propustite ovu izvanrednu priliku da na ovom spektakularnom vinskom “desetoboju” probate tačno 10 fantastičnih vina – među najboljima u Austriji.

Chardonnay
18 meseci na talogu u francuskom bariku
Tatschler 2013 – 95 poena (Falstaff – i u nastavku)
Tatschler 2010 – 95
Gloria 2009 – 95

Steinzeiler (cca 80 % Blaufränkisch + Cabernet Sauvignon i Zweigelt)
30 meseci u francuskom bariku
Steinzeiler 2015 – 96
Steinzeiler 2012 – 93
Steinzeiler 2009 – 94

Blaufränkisch

30 meseci u francuskom bariku
Blaufränkisch Point 2016 – 95
Blaufränkisch Setz 2015 – 96
Blaufränkisch Point 2011 – 95

Beerenauslese Scheurebe 2017 – 94
9 meseci u francuskom bariku

Broj mesta je ograničen: 24
Vaučer za radionicu: 4.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar)

TEMET, ERGO ELEGANCIJA ‍ ‍

Specijalna degustacija vina vinarije Temet ‍
Subota 07. decembar, 18.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina ‍

Vinarija Temet iz Lozovika kraj Jagodine je već od prvog nastupa na srpskoj vinskoj sceni jasno prikazala svoje ideje vodilje na putu ka vinima koja će odlikovati dva glavna atributa: karakter i elegancija. O tome svedoči i sam naziv vinarije, izveden iz latinske reči “temetum”, kojom su stari Rimljani označavali snažno (karakterno) vino. A kada je o eleganciji reč, ona je posebno izražena u stilu vina iz linije Ergo, koji se najupečatljivije prikazuje upravo u ovoj specijalnoj horizontalnoj degustaciji.

Prethodno, imaćete priliku da probate i Burgundac Sivi, vino koje iz berbe u berbu sve snažnije izražava specifičnosti podneblje i terorara i pokazuje da ova sorta ima veliku budućnost u Temetovim vinogradima u Lozoviku.

Reč “ergo” inače na latinskom znači “dakle”. Ergo, ne propustite;

Ergo Burgundac Sivi 2018
Ergo Rose 2017 (Pinot Noir 70%, Syrah 30%)
Ergo Belo 2017 (Chardonnay 70%, Morava 30%)
Ergo Crveno 2017 (Merlot 45%, Prokupac 30%, Cabernet Sauvignon 25%)
Ergo Crveno 2016

Broj mesta je strogo ograničen: 12 ‍
Vaučer za radionicu: 2.500 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar) ‍‍

CAPANNELLE – TAJNA BERBE 2003 ‍ ‍

Ekskluzivna horizontalna degustacija vina toskanske vinarije Capannelle ‍
Subota 07. decembar, 18.00, Hyatt Regency, 16. Beogradski Salon Vina ‍‍‍
‍‍‍
Povodom deset godina uzastopnog učešća na Beogradskom Salonu Vina i njegovog šesnaestog izdanja, kultna toskanska vinarija Capannelle pripređuje ekskluzivnu horizontalnu degustaciju svojih najboljih vina – starih šesnaest godina!

Ova degustacija upečatljivo svedoči o tome kako u vinu, ma koliko mi u njemu učili, saznavali, otkrivali – nešto zauvek ostaje tajna. Leto 2003 u Toskani je bilo najtoplije u prethodnih 150 godina, najsušnije od 1945 i sa najmanjim prinosima ikad. Kada su se toskanska vina pojavila na “anteprima” degustacijama, dobijala su najrazličitije moguće ocene. Uglavnom su bila veoma snažna, visoko koncentrovana, sa visokim procentima alkohola. Malo koje od njih je bilo posebno privlačno u svojim prvim godinama. Većina svetskih stručnjaka se ipak složila oko toga da bi se od njih možda moglo očekivati mnogo tokom vremena. Zona Kjantija je tada istaknuta kao mogući toskanski favorit berbe 2003. u budućnosti.

Da li je tako? Manuele Verdeli iz vinarije Capannelle je siguran da jeste i to želi da vam prikaže na ovoj jedinstvenoj degustaciji, tokom koje će vam jedan neverovatan teroar u samom srcu Kjantija (Gajole in Kjanti) ispričati fantastičnu priču o svojih šesnaest godina u boci:

CHARDONNAY 2003
CHIANTI CLASSICO RISERVA 2003
SOLARE 2003
50&50 2003

Broj mesta je ograničen: 24
Vaučer za radionicu: 3.000 din (u cenu je uključena ulaznica za 16. BSV – za 07. decembar) ‍

Leave a comment

SerbiaEnglish