PRATEĆI PROGRAM 15.BSV

REZERVACIJE

Kupovinom vaučera za radionice ekskluzivno ostvarujete pravo na ulaz na 15. Beogradski Salon Vina.
Vaučeri za radionice se mogu kupiti on-line ili u poslovnicama Ticketline.

Broj mesta je ograničen.

PROGRAM

izaberite željeni datum

VINA HILANDARA I SVETOGORSKA KUHINJA

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 12.00 časova
Sala: restoran Focaccia
Cena: 2.500 din

Vinarija Manastira Hilandara, u saradnji sa čitavim timom srpskih i grčkih šefova kuhinje, pripremila je izuzetno zanimljiv program slaganja vina i hrane, zasnovan na hilandarskim vinima i posnim specijalitetima regiona Svete gore, pa i šire – grčke kuhinje uopšte. Upoznajte nova hilandarska vina i otkrijte zašto su vina i hrana jednog podneblja nerazdvojivi.

Vina: Hilandar Roze 2017, Hilandar 2013, Stari manastir 2011, Savino polje 2013
Hranu kreira kuvarski tim „Sv. Efrosinije“: O. Aleksandar Pavlović (Cooking team manager), Christos Gremos (Executive chef), Marios Kasiaras (chef), Antonis Panousiades (chef), Marinos Chondrolidis (chef), Antonis Mavrantonis (Maître)
Radionicu vode: Danijel Sokolović, tehnolog vinarije Manastira Hilandara i Christos Gremos (Executive chef)

POPUNJENO

PICO MACCARIO – KRALJEVI BARBERE

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 14.30 časova
Sala: Boardroom
Cena: 2.000 din

Barberu i nebiolo (Barolo) mnogi posmatraju kao jin i jang Pijemonta, kao ženski i muški princip vinske filozofije ovog drevnog vinogorja, često i previše uopštavajući njihove karakteristike i razlike, jer za poznavaoce nije nimalo neobično da barbera ponekad pokaže i snagu ravnu nebiolu. Barbera se uzgaja širom Pijemonta, ali dve njene glavne zone su Alba i Asti, u kojima se vina od ove sorte međusobno znatno razlikuju. Zahvaljujući vinariji Pico Maccario na ovogodišnjem Salonu (i u okviru jedne posebne radionice) ćete imati prilku da na najlepši mogući način upoznate barberu iz Astija, u različitim tipovima i stilovima i to u izdanju vinarije koju sa razlogom zovu – „kraljevi barbere“.

Vina za degustaciju: Lavignone Rosato DOCG, Villa della Rosa Barbera d’ Asti DOCG, Barbera Lavignone DOCG, Tre Roveri barbera DOCG, Epico DOCG
Radionicu vode: Emiliano Morando (Pico Maccario), Aleksandar Matejić (Wine Bunch, WSET Teacher)

KOVAČEVIĆ – MAGIJA ŠARDONEA

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 14.30 časova
Sala: restoran Focaccia
Cena: 3.000 din

Velika vertikalna degustacija šardonea različitih kategorija, tipova i stilova, kao i specijalan program slaganja vina i hrane u organizaciji Vinarije Kovačević i restorana Vinska kuća Kovačević.

Vina za degustaciju: Chardonany 2004, 2006, 2007, 2010, 2013 i 2017.
Radionicu vode: Miroslav Kovačević (vlasnik Vinarije Kovačević), Vuk Vuletić (sommelier)

LASTAR – TRIANGL NA TRPEZI

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 16.00 časova
Sala: Kopaonik
Cena: 2.000 din

Šardoneu iz Lastarove linije Triangl, koji je već dokazao specifičan karakter i snagu teroara levačkog vinogorja, na ovoj radionici se premijerno pridružuje novo vino iz ove prestižne linije, originalna kupaža: Triangl Sauvignon Viognier. Uz promociju i degustaciju novog vina, uživaćete i u šardoneu iz dve berbe, ali i u slaganju sa hranom koju specijalno za ovu radionicu priprema restoran Plato.

Vina za degustaciju: Lastar Sauvignon Viognier Trinagl 2016, Lastar Chardonnay Trinagl 2016, Lastar Chardonnay Triangl 2015
Hranu kreira: Predrag Jevtić, šef kuhinje restorana Plato
Radionicu vodi: enolog Mladen Dragojlović

„CHIANTI RIVOLUZIONE“ – MASTER CLASS & WINE DINNER

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 17.30 časova
Sala: restoran Focaccia
Cena: 4.500 din

Kjanti je srce Toskane, a njegovo vino – duša italijanskog vinarstva. Chianti Classico je zona u kojoj je istorija vinogradarstva duža od 3.000 godine, ali i mesto u kome je započeta velika italijanska vinska revolucija 70-ih godina 20. veka. Ta revolucija nije završena. I njoj je upravo posvećen ovaj ekskluzivni događaj u kojem ćete, kroz prizmu vina iz dve izuzetne vinarije, upoznati prošlost, sadašnjost i budućnost Kjantija, zone i vina, ali i sanđovezea kao sorte. Felsina, vinarija koja predstavlja „crème de la crème“ italijanskog vinarstva uopšte i Capannelle, butik vinarija koja uživa kultni status među italijanskim ljubiteljima vina – združeni u jedinstvenoj kombinaciji, predstavljaju vam 6 velikih vina iz Kjantija, iz svih kategorija, u čak 11 berbi. A, uz sve to i – specijalan program slaganja vina i hrane: sanđoveze uz odležale bifteke!

Vina za degustaciju: Felsina Chianti Classico Colli Senesi 2016, 2014; Capannelle Chianti Classico Riserva 1998, 2012; Felsina Rancia Chianti Classico Riserva Magnum 2007, Magnum 2006; Capannelle Chianti Classico Gran Selezione 2013; Capannelle Solare 2012, 2007; Felsina Fontalloro – berbe iznenađenja
Hrana: odležali bifteci; meni kreira šef Antonio Loci (Silbo)
Program vode: Manuele Verdeli (Capannelle), Kristijan Oros (Felsina), Slavomir Ćirović (Put vina)

RAKIJA I TOK VREMENA

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 17.30 časova
Sala: Kopaonik
Cena: 2.000 din

Šta vreme donosi rakiji, kakav je odnos rakije i hrasta, kako šljivove prepečenice sazrevaju i razvijaju se tokom vremena, zašto se stare rakije upoređuju sa konjakom i da li možda rakija, kada se porede ta dva pića, ima i neke specifične prednosti u procesu starenja, da li i bela šljivova prepečenica (koja ne odležava u hrastovim buradima) nešto dobija odležavanjem – na ta, ali i sva vaša pitanja o srpskom nacionalnom piću odgovoriće vam dr Ivan Urošević, vlasnik destilerije Tok i jedan od naših najvećih stručnjaka za proizvodnju rakije. Dok teče ova izuzetno zanimljiva radionica posvećena starim rakijama, teći će i rakija, obuhvatajući tok vremena između 5 i čak 20 godina.

Rakije za degustaciju: Bela drinska Rezerva (BB destilerija); Zlatni tok 5 godina, Zlatni tok 10 godina, Zlatni tok 15 godina, Zlatni tok 20 godina
Radionicu vodi: dr Ivan Urošević, tehnolog i vlasnik Destilerije Tok

MARINA DANIELI – AUTENTIČNA VINA FRIULIJA

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 17.30 časova
Sala: Boardroom
Cena: 2.000 din

Četiri vodeće sorte Friulija (friulano, pino griđo, skjopetino i refosko) kroz prizmu vinarije Marina Danieli iz okoline Udina, jedne od najznačajnijih vinarija u zoni Friuli Colli Orientali DOC. Vinarija Marina Danieli je jedinstvena u Italiji po tome što je predvodi četvrta generacija žena iz familije Danijeli, još od 1870. Uz vina, na ovoj radionici ćete se upoznati i sa njihovom vrlo zanimljivom turističkom i gastronomskom ponudom, jer imanje Marina Danieli, pored 100 hektara vinograda, obuhvata i hotel, apartmane u okviru „agroutirizma“, restoran tradicionalne kuhinje i jedan specifičan „wine bar“.

Vina za degustaciju: Friulano DOC Friuli Colli Orientali 2016, Pinot Grigio DOC Friuli Colli Orientali 2016, Schioppettino DOC Friuli Colli Orientali 2014, Refosco IGT Venezia Giulia 2015
Radionicu vode: Letizia Barbi (Marina Danieli Estate); engleski jezik

WSET – FOKUS NA SORTU CHENIN BLANC

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 19.00 časova
Sala: Boardroom
Cena: 2.000 din

„The Wine & Spirit Education Trust“ (WSET) iz Londona, vodeća svetska vinska škola za profesionalce, ali i ljubitelje vina koji žele da unaprede svoja znanja, otvorena je i u Beogradu. Ovaj promotivni Master Class predstavlja primer njihovih kurseva i programa, a tema je izuzetno zanimljiva: sorta Chenin Blanc (’šenen blan’), sada u velikom usponu u raznim svetskim regionima, a našoj publici prilično nepoznata, jer njenih vina još uvek nema na našem tržištu. Na primeru vina iz različitih regiona i koristeći specifičan WSET pristup degustiranju vina, publika će imati priliku da otkriva i raspoznaje sličnosti i razlike, odnosno da razume zašto i kako jedna ista sorta grožđa donosi toliko različitih vina u različitim regionima, kao i kako na to utiču primene različitih vinarskih tehnika.

Vina za degustaciju: Chenin Blanc iz različitih regiona
Radionicu vodi: Joseph Hallam DipWSET, International Development Advisor, WSET (engleski jezik); Aleksandar Matejić, Wine Bunch, WSET Teacher

PRIMITIVO – DUPLA VERTIKALA

Datum i vreme: Petak, 07. decembar u 19.00 časova
Sala: Kopaonik
Cena: 2.000 din

Sorta grožđa primitivo je sinonim vina iz Pulje, regiona koji obuhvata „štiklu“ italijanske „čizme“. Od nje nastaju moćna južnjačka vina, koja su svetsku popularnost stekla zahvaljujući i tome što je primitivo genetski identičan američkom zinfandelu, a kako je dokazano u prethodnih nekoliko godina i – hrvatskoj sorti tribidrag, odnosno crnogorskoj kratošiji. „Duhovni zavičaj“ primitiva se nalazi na poluostrvu Salento, pre svega oko gradića Mandurije, i upravo odatle na Salon stiže vinarija Torleanzi koja će vam na ovoj vrlo zanimljivoj radionici otkriti sve tajne primitiva. Uživajte u „dvostrukoj vertikali“ koja će vas voditi kroz raskošan buke ove sorte, čiji raspon mirisa i ukusa seže od tonova zrelih trešanja, šljiva, šumskog voća, pa sve do čilija, kafe i suvog duvana.

Vina za degustaciju: Torleanzi Primitivo (2015, 2016, 2017), Torleanzi Tyrannus (2013, 2014, 2016)
Radionicu vode: Jelena Božanić (sales and marketing manager Torleanzi) i Ivan Nikolić (sommelier)

BABICH – VELIKI SOVINJON SA NOVOG ZELANDA

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 13.00 časova
Sala:Boardroom
Cena: 2.200 din

Vinarija Babich je istorijska novozelandska vinarija, koja ove godine navršava punih 107 godina postojanja. Ona je sinonim vinskog regiona Marlboro, ali i novozelandskog sovinjona uopšte. Na ovoj ekskluzivnoj degustaciji imaćete priliku da probate čak 5 izvanrednih sovinjona sa različitih teroara i iz tri vodeće linije ove vinarije. Otkrijte zašto su Novi Zeland i Marlboro „ukrali slavu“ Loari i Sanseru i kako se „tvrdoglavi“ sovinjon blan ponaša na različitim zemljištima, ekspozicijama i uz primenu različitih načina vinifikacije i odležavanja. Sve to – uz vina jednog od najboljih proizvođača sovinjona na svetu.

Vina za degustaciju: Babich Black Label Marlborough Sauvignon Blanc, Babich Family Estates Headwaters Organic Sauvignon Blanc, Babich Family Estates Cowslip Valley Sauvignon Blanc, Babich Winemakers’ Reserve Marlborough Sauvignon Blanc
Radionicu vode: Riki Hačinson (Babich brend ambasador) Miloš Pavlović (Wine Bunch)

POPUNJENO

VIRTUS – USPON MARSELANA

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 14.00 časova
Sala: Beograd
Cena: 2.000 din

Marselan je sorta nastala ukrštanjem kaberne sovinjona i grenaša na francuskom institutu INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) godine 1961. Njegovi tvorci su tragali za sortom koja će imati “srčanost, boju i otpornost na visoke temperature – kao grenaš, ali sa finesama kabernea”. Im je dobio ime po gradiću Marsejanu (Marseillan), smeštenom na obali Sredozemnog mora, u regionu Langdok-Rusijon i upravo tamo su nastala prva vina od ove sorte koja je odmah pokazala najbolje osobine svoja oba roditelja: snažnu građu, elegantne tanine, potencijal za dugo odležavanje i bogat buke ispunjen tonovima šumskog voća, zrelih trešanja, cveća i začina. Sazrevanjem, marselan se pretvara u zaista moćno, raskošno vino, o čemu ćete se posebno uveriti na ovoj radionici vinarije Virtus (našeg vodećeg proizvođača marselana), čiji Marselan je izazvao posebnu pažnju vodećih austrijskih vinskih stručnjaka u maju na 1. Beogradskom Salonu Vina u Beču. Ne postoji bolji način za upoznavanje jednog vina od vertikalne degustacije, a to vas upravo očekuje na ovoj radionici koja obuhvata čak 5 berbi ove sjajne sorte grožđa i sve to – uz specijalitete restorana La Teniza!

Vina za degustaciju: Virtus Marselan 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
Radionicu vodi: enolog Milorad Halavanja (Virtus)

SAN MICHELE APPIANO – SORTNA VINA ALTO ADIĐA

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 14.30 časova
Sala: Boardroom
Cena: 2.500 din

Nakon neprestanih pohvala i izuzetno visokih svetskih ocena za vina iz Alto Adiđa, teško je više pronaći epitet za ova unikatna vina sa „dahom planinskog vazduha“ (kao što reče čuveni kolumnista Dekantera Endrju Džeford), vina koja opčinjavaju elegancijom, svežinom i čistom voćnom energijom, ali i snažnim pečatom jedinstvenog planinskog teroara. Možda je to najbolje i najkonkretnije rekao vodeći svetski stručnjak za italijanska vina Ijan d’Agata: „Alto Adiđe je u proteklih 30 godina bez premca najbolji izvor italijanskih belih vina premijum kvaliteta. I to u svakoj berbi“! Jedna od vodećih vinarija ovog severnog italijanskog vinskog regiona – San Michele Appiano će vam na ovoj uzbudljivoj radionici predstaviti čak 5 izuzetnih sortnih belih vina, nakon kojih će vaša prva sledeća vinska destinacija sasvim sigurno biti: Alto Adiđe.

Vina za degustaciju: Gewürtztraminer DOC, Pinot Bianco Schulthauser DOC, Pinot Grigio Anger DOC, Sauvignon Sanct Valentin DOC, Chardonnay Sanct Valentin DOC
Radionicu vode: Miloš Pavlović (Wine Bunch), Aleksandar Matejić (Wine Bunch, WSET Teacher)

POPUNJENO

KIŠ I MISTERIJA FRUŠKE GORE

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 15.00 časova
Sala: Kopaonik
Cena: 2.000 din

Da li ste zaista sigurni da poznajete Frušku Goru i njena vina? Možda ste čuli, probali ili ste čak sigurni da znate baš sve o vinariji Kiš. Čak i ako jeste, pozivamo vas da ne propustite ovu radionicu posvećenu vinogradarstvu Fruške Gore, koje je imperator Probus, ne pokrenuo, već samo obnovio pre čak 1.800 godina, kao i fruškogorskim specijalitetima: lokalnom grašcu (italijanskom rizlingu), lokalnom portugizeru, a zatim ne samo lokalnom, već apsolutno autentičnom – bermetu. I sve to – u izdanjima vinarije čija upornost i pasija traju više od 100 godina. Kiš je potpis Sremskih Karlovaca i Fruške Gore. Otkrijte zašto i uživajte u vinima, ali i u specijalnom meniju beogradskog restorana Maksim!

Vina za degustaciju: Kišov Grašac, Kišov Roze, Kišov Portugizer, Kišov Bermet
Hrana: restoran Maksim, Beograd
Radionicu vode: Predrag Crnkovic (Vinarija Kiš) i Igor Lukovic (Vino & Fino)

HUGEL – RIESLING vs GEWURZTRAMINER

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 16.00 časova
Sala: Boardroom
Cena: 2.200 din

Alzas je najjednostavniji i najkomplikovaniji vinski region istovremeno. Bogat, živopisan, sa sočnim, isključivo sortnim vinima i najmanje bar isto toliko sočnom i autentičnom hranom. Okupirani i prebacivani iz Francuske u Nemačku i obrnuto, vekovima, Alzašani su sebe štitili stvarajući svoju sopstvenu posebnu kulturu, jezik, gastronomiju i vina. Upoznajte jedan od najutentičnijih i najuzbudljivijih vinskih regiona na svetu, kroz prizmu čuvene vinarije Hugel, istorijski najstarije i najznačajnije vinarije Alzasa, u ekskluzivnom „troboju“ najelegantijeg svetskog rizlinga i najpikantnijeg svetskog gevurctraminera!

Vina za degustaciju: Riesling Classic AOC, Riesling Estate AOC, Riesling Grossi Laue AOC, Gewurztraminer Classic AOC, Gewurztraminer Estate AOC, Gewurztraminer Vendange Tardive AOC
Radionicu vode: Jean-Frédéric Hugel (Hugel) i Aleksandar Matejić (Wine Bunch, WSET Teacher)

PLANTAŽE – VINO ZA KRALJICU

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 16.00 časova
Sala: Beograd
Cena: 2.000 din

Purpurna je kraljevska boja, ali kraljice zaslužuju ipak nešto nežnije tonove. Plantaže su odale savršenu počast eleni Savojskoj, lepoj i sofisticiranoj Crnogorki, supruzi kralja Vitorija Emunelea Trećeg, koju Italijani smatraju jednom od svojih najznačajnijih kraljica – jednim osobenim ružičastim vinom, odnosno rozeom pod nazivom „Regina Jelena Savojska“. Njen crnogorski, snažni karakter, oslikan je izborom sorte – kaberne sovinjona, a njena prefinjenost – svežinom, mirisima cveća i jagoda i elegancijom ukusa. Plantaže vam „Ređinu“ predstavljaju u punom sjaju – uz kraljevsku trpezu, sa šarmom i pečatom beogradske Madere.

Vina za degustaciju: Regina Jelena Savojska 2017
Hrana: Restoran Madera
Radionicu vode: dr Vesna Maraš (Plantaže), Miroslav Radojčin (sommelier)

„TOSKANCI VS SUPERTOSKANCI“

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 17.00 časova
Sala: Kopaonik
Cena: 2.300 din

Četiri toskanske vinarije (Primaia, Moraia, Villa al Cortilo, Valiano) vode vas na ekskluzivno putovanje kroz Toskanu, između Kjantija, Bolgerija i Montalćina, otkrivajući vam ovaj prebogati vinski region putem specijalne degustacije vina, osmišljene kao duel sanđovezea i internacionalnih sorti u okviru jednog od najpopularnijih rivalstava u savremenom vinskom svetu: „toskanci“ protiv „supertoskanaca“. Ne propustite ovaj italijanski vinski derbi ili – „klasiko“, kako bi to rekli Italijani.

Vina za degustaciju: Valliano Chianti Classico DOCG, Valliano Chianti Classico 6.38 Gran Selezione DOCG, Villa al Cortile, Brunello di Montalcino DOCG, Moraia Gattabuia Bolgheri DOC, Primaia Poggio di Guardia IGT, Valliano Vino in Musica IGT
Radionicu vode: Natascia Di Marco ( Piccini Family Estates), Aleksandar Matejić (Wine Bunch, WSET Teacher)

POPUNJENO

TOKAJ – SKALA SLASTI

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 17.30 časova
Sala: Boardroom
Cena: 2.000 din

Tokaj je drugi najstariji vinski region na svetu kada je reč o klasifikaciji vinograda po kvalitetu, odmah iznad Bordoa i mnogo stariji od Burgundije. Vekovima je tokajac bio „vino kraljeva“ i glavno piće na trpezama evropskih dvorova. Posle podužeg zastoja i pada kvaliteta zbog masovne proizvodnje tokom komunizma, Tokaj i tokajac su se u poslednjih dvadeset godina vratili na glavnu svetsku vinsku scenu u punom sjaju. Među predvodnicima te tokajske renesanse bila je istorijska vinarija Chateau Dereszla, čiji koreni sežu duboko u 15. vek. Na ovoj specijalnoj radionici, kroz prizmu njenih vina, upoznaćete Tokaj kao region, saznaćete šta je to „plemenita plesan“ na osnovu kojih nastaju njegova jedinstvena – prirodno slatka vina i zašto se slatkoća tokajca meri „korpicama grožđa“ („putonjošima“), a istovremeno ćete uživati u najlepšoj skali slasti: od poluslatkog furminta do tokajskog nektara sa „5 putonjoša“.

Vina za degustaciju: Dereszla Furmint poluslatki, Dereszla Muskotay poluslatki, Chateau Dereszla Late Harvest, Chateau Dereszla Tokaji 5 puttonyos
Radionicu vode: Gábor Weiner (Chateau Dereszla), Miloš Pavlović (Wine Bunch)

„VISTA HILL“ – POSEBAN POGLED

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 18.00 časova
Sala: Beograd
Cena: 2.000 din

Bio je nekada Molovin, a sada je Vista Hill, kao i novi vlasnik – veliki ljubitelj, poznavalac vina i naš legendarni teniser Boba Živojinović. „Vista Hill“ na englesko/latinskom znači „vidikovac“, „brdo sa vidikom“, „lep vidik“ i sl. I zato „bacite pogled“ na ovoj radionici na domete jedne nove vinarije ili stare vinarije sa novom filozofijom i uživajte u novinama koje ona donosi na našu vinsku scenu. Mi ne sumnjamo u nove i zanimljive ideje čoveka kojem je, pored sporta, vino životna pasija i uvereni smo da će vas i svojim vinom osvojiti već sa „prvim servisom“.

Vina za degustaciju: White Selection Vista Hill, Rose Premium Vista Hill, Red Reserva, Red Selection Vista Hill
Hrana: restoran Avalica, Beograd; šef (i vlasnik) Igor Belošević
Radionicu vodi: enolog Tanja Grubišić (Vista Hill)

TIKVEŠ – MOĆ TEROARA

Datum i vreme: Subota, 08. decembar u 18.30 časova
Sala:Kopaonik
Cena: 2.000 din

Ne propustite priliku da na ovoj specijalnoj radionici vinarije Tikveš probate čak sedam vina koja su osvajala najveća svetska priznanja, a među kojima većina njih nije na našem tržištu. Otkrijte snagu i specifičnosti tikveškog teroara u odabranim berbama već čuvenih vina kao što su Barovo i Bela voda, ali i saznajte više o tome kako su pod suncem juga svoje posebno mesto pronašle sorte kao što su vionje, tamjanika, sovinjon blan i kaberne fran.

Vina za degustaciju: Viognier Special Selection 2017, Temjanika Special Selection 2018, Sauvignon Blanc Special Selection 2018, Alexandria Cuvee rose 2018, Barovo belo 2017, Plavec Special Selection 2016, Cabernet Franc Special Selection 2016, Bela Voda crveno 2016
Radionicu vodi: enolog Marko Stojaković (Tikveš)

Leave a comment

SerbiaEnglish